Ez a vércukor érték már kórosnak számít!

Legtöbbször csak akkor derül ki ez az állapot, amikor már a szövődmények kialakulnak.


A cukorbetegség tünetei közül a leggyakoribb az elhízás, fáradtság, gyakori vizelési inger, visszatérő fertőzések, zsibbadó végtagok és száraz bőr.

A cukorbetegség gyakran tünetszegény, és sokszor már csak akkor derül fény az állapotra, amikor szövődmények alakultak ki. Éppen ezért fontos, hogy a magasabb rizikócsoportba tartozók rendszeresen járjanak szűrésre, melynek során kiderülhet a kóros vércukor szint.

Magas rizikócsoportba tartozók: családban előfordult diabetes, túlsúly, inzulin rezisztencia, PCOS, 4 kg feletti baba szülése után, 45 év felettiek, magas koleszterinszint, terhességi cukorbetegek

Cukorbetegségre utaló tünetek: cukoréhség, fáradtság, gyakori vizelési inger, gyengeség, szédülés, lassan gyógyuló sebek, lábzsibbadás, homályos látás

A cukorbetegség szűrése OGTT vizsgálattal történik, melynek során ellenőrzik a 0 és 120 perces glükóz (és szükség esetén az inzulin) értékeket. (Amennyiben az orvos úgy kívánja, a 60 perces értéket is meg kell vizsgálni). Először éhgyomorra vesznek vért, utána 75 g glükózszirup ivására van szükség, hogy a terheléses érékeket megkapjuk.

Az ujjbegyből vett vérminta értékét már azonnal megtudhatja a paciens. 

A diagnózis felállítása csak vénás vérvételből mért vércukor értékek alapján lehetséges. Ez normál esetben 4-6 mmol/l között mozog és a 2 órás érték nem lépi át a 7,8 mmol/l-t.  Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhomi vércukor érték meghaladja a 7,1 mmol/l-t, a 2 órás pedig a 11 mmol-l-t.  Érdemes tudni, hogy az egészséges és a cukorbetegség közt vannak olyan kóros állapotok (prediabetes), melyekről szintén fontos szór ejteni:

IFG: ekkor az éhomi vércukor érték enyhén emelkedetté válik, vagyis 6-7,1 mmol/l között mozog.

IGT: ekkor csökkent glükóztolerancia áll fenn, vagyis az éhomi érték nem emelkedik meg jelentősen (7,1 mmol/l alatt marad), ám a 120 perces érték 7,8-11,1 mmol/l  közötti.

A diabetológusa felhívja a figyelmet arra, hogy nagyon fontos már az IFG/IGT, sőt, az IR (inzulinrezisztencia) kezelése is, mivel ezekből könnyen 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki.

Akárcsak ezen állapotoknál, úgy a 2-es típusú diabetes esetén is az elsőszámú kezelési módszer az életmódterápia (személyre szabott diéta, rendszeres testmozgás), és gyógyszerre/inzulinra csak akkor van szükség, ha a kiinduló értékek megkívánják, illetve, ha az életmód terápiával önmagában nem lehet jelentősebb eredményt elérni.


★ ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT, ÉS HA TETSZETT OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! ❤


HOZZÁSZÓLÁSOK

Bulvár
2019. 03. 02.
Nekik óriási dolog, hogy idáig eljutottak.
Aktuális
2019. 10. 25.
Markáns lehűlés előtt állunk. A frontokra érzékenyek nem fogják szeretni az előttünk álló napokat.
Egyéb
2019. 11. 03.
Öltözködni sem tud egyedül.