Top 5 kerülendő étel, amit egy ételszakértő soha nem enne meg

Meglepő, hogy mi áll a tiltó lista élén.


Az emberek többsége tudja, milyen ételeket érdemes kerülnie. Köztük vannak a cukros és a bő olajban sütött ételek. A táplálkozási szakértők olyan élelmiszereket is felsorolnak, amelyek mindennapi étkezésünk részei, de a táplálás helyett sokkal inkább csak terhelik a szervezetünket. Lássuk, melyek azok, amelyeket ők, ha tehetik, sosem esznek.

1. Hot dog, bacon, kolbászok és egyéb feldolgozott húskészítmények: A feldolgozott húsok és felvágottak helyett a színhús helyett sajnos sokszor mindenféle húsipari hulladékot tartalmaznak, amit aztán vegyszerek segítségével színesítenek, ízesítenek - ugyanis csak így eladhatók. Tele vannak nátrium-nitrittel és más vegyi tartósítószerrel, amelyek összefüggésbe hozhatók a szívbetegségek és a rák kialakulásával. Ha húst szeretnél enni, maradj a kezeletlen, nitrit és nitrát-mentes fajtáknál, és lehetőleg azokat válaszd, amelyek nem hormonokkal táplált állatokból származnak.

2. Cukros kávé-kreációk: a manapság sokak által kedvelt, mutatós kávék több mint 400 kalóriát és 15 teáskanál cukrot tartalmazhatnak, ezért kerülendő ételek – vagyis italok. A természetben előforduló cukroktól eltérően – mint például a fruktóz – a hozzáadott cukrok igencsak ártalmasak lehetnek az egészségre. A hozzáadott cukor megduplázhatja esélyünket a szívbetegségre.

Szakértők szerint 6 teáskanálnál többet, vagy 100 kalóriánál többet naponta nem szabad enni a cukorból. Ha szeretjük az édességet, heti 1-2 alkalommal engedjük meg magunknak. Ne azzal induljon minden reggelünk!

3. Margarin: fontos kerülni a transzzsírban gazdag ételeket, melyek emelik a szívbetegség kockázatát azzal, hogy növelik a rossz koleszterin (LDL) szintjét, a jó koleszterinét (HDL) pedig csökkentik.

A tapadós margarinok többségét a szakértők azért teszik a kerülendő ételek listájára, mert sok közülük most is sok készül hidrogénezett olajokkal, vagyis nagy mennyiségű transzzsír található bennük. Pedig  kevesebb mint 1 százalék alatt kellene maradnia a mennyiségének a napi kalóriafogyasztást számítva.

A vaj fogyasztása ajánlottabb – van benne telített zsír, de az sokkal kevésbé káros, mint a transzzsír.

4. Feldolgozott sütemények: a kerülendő ételek között vannak a feldolgozott péksütik, édességek is. Túl sok bennük a tartósítószer, a vegyi anyag, az ízük pedig minimális.

5. Cukorral tömött zabpelyhek, műzlik: a cukros reggeli zabpelyheket az ételszakértők azért nem ennék meg, mert nem telítenek eléggé, kevés bennük a rost, ellenben sok a cukor. A szükséges cukormennyiségünket inkább egy heti egyszeri, valóban ízletes desszertből szerezzük be.

Ha nagyon szeretjük a cukros zabpelyheket, érdemesebb kevesebbet venni belőlük és nagyon kevés cukrot tartalmazó típussal keverni őket reggelenként – ajánlják a szakemberek. Vagy keverjünk össze saját magunknak aszalt gyümölcsökkel, kókusszal, fahéjjal.


★ ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT, ÉS HA TETSZETT OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! ❤


HOZZÁSZÓLÁSOK

Egyéb
2019. 11. 04.
9 éve nem is beszéltek egymással, mióta egy családi összejövetel botrányba fulladt..
Egyéb
2020. 03. 17.
Sokan más növényekhez hasonlóan gondozzák, pedig teljesen más figyelmet igényel.