A 7 leggyakoribb válóok

Meglepő, de nem a hűtlenség vezeti a listát.


A válás az utolsó kétségbeesett döntés egy bajban lévő házasságban, ezért érdekes, hogy mi az a végzetes ok, mely arra készteti a feleket, hogy feladják a kapcsolat megmentésére irányuló próbálkozásokat.

Elkötelezettségi problémák

Kutatások szerint, 73%-a a pároknak az elkötelezettség hiányában dobták be a törülközőt. Ennek az lehet az oka, hogy erről a fogalomról sokaknak téves elképzelései vannak, mikor beleugranak egy házasságba. Ha valaki elkötelezettségről beszél egy párkapcsolatban, legtöbbször azt érti alatta, hogy szeretné folytatni a kapcsolatot, és jól érzi magát benne.

Valójában azonban könnyű elkötelezettnek lenni, ha jól működő viszonyról van szó, ennél azonban jóval többről van szó. A szó valódi jelentése, hogy a felek képesek legyenek belátni, hogy valami nem működik jól a házasságban és kompromisszumok valamint nagy áldozatok árán hajlandóak legyenek tenni a változásért.

Ötvenhat százaléka a megkérdezetteknek arra hivatkozott, hogy túl sokat vitatkoztak párjukkal. A veszekedések állandósulását az eredményezi, hogy sokan meg se próbálják a másik szemszögéből nézni a dolgokat. Amint képes vagy a másik szemén keresztül látni a problémát, elindulsz a konfliktus megoldásához vezető úton.

Hűtlenség

Persze nem meglepő, hogy a megcsalás is élvonalban van, ami a párkapcsolatok megromlását illeti. A megkérdezettek mintegy 55%-a hűtlenség miatt hagyta el párját. A párkapcsolati szakértő ezzel kapcsolatban arra figyelmeztet, hogy ezek a kezdetben ártatlannak tűnő kapcsolatok barátsággal kezdődnek, majd szép lassan fizikai formát öntenek.

Persze manapság sokan úgy vélekednek, hogy a hűtlenség terhét egyetlen kapcsolat sem képes elviselni, mielőtt azonban fejjel rohansz a falnak, érdemes szakember véleményének kikérését is megfontolni. A család, a barátok és egy jó párterapeuta segítségével sok pár képessé vált már arra, hogy túljusson a megcsalás okozta krízisen.

Házasság fiatalon

46 százaléka a megkérdezettek szerint, az életkor meghatározó tényező volt a válás során. A kutatások szerint, mintegy fele a tinédzser házasságoknak válással végződik még az első 15 évben. Ez az arány kb. 35%-ra csökken, ha a pár a 20-as évei közepén házasodik. Tulajdonképpen az okot egyetlen mondatban meg lehet fogalmazni. Aki csupán az érzelmekre hagyatkozva hirtelen köz házasságot, az nem szemléli azzal a felelősséggel a kapcsolatot, és a közös jövőt, amit az megérdemel.

Irreális elvárások

45 százaléka a válaszadóknak azt mondta az irreális elvárások vezettek a kapcsolat végéhez. A szakértő szerint, a párok legtöbbször nem látják előre azokat a konfliktusokat, melyek egy házassággal járnak. A legnehezebb feladat ilyenkor, hogy elfogadjuk azokat a nézetkülönbségeket, melyek felmerülnek. Az elvárások nagyon hasznosak lehetnek egy házasságban, ám nem mindegy, hogy ilyenkor mihez ragaszkodsz. Ahogyan a teljes elvárásmentesség káros lehet, úgy az irreális elvárások szintén alááshatnak egy kapcsolatot.

Az egyenlőség hiánya

A megkérdezettek 44%-a azt mondta, azért vált el párjától, mert úgy érezte, hogy a házassággal járó terhek egyenlőtlenül oszlottak el, és végül ez az egyenlőtlenség vezetett a házasság felbontásához. Ha valaki úgy érzi, hogy igazságtalan mennyiségű felelősség hárul rá, a kapcsolat veszélybe kerülhet, mert nem találunk ilyenkor támaszt a problémák közepette, pedig  a házasságnak pont az egyenlőség lenne a lényege.

Anyagiak

A házasságok megromlásának harmada mögött anyagi okok is meghúzódnak. Bár egyre több a házasság előtt megkötött vagyonjogi szerződés, de úgy tűnik ez sem nyújt 100 %-os megoldást.

A vagyonjogi szerződésben a házasulók és a házastársak maguk határozhatják meg azt a vagyonjogi rendszert, amelyet a házastársi vagyonközösség helyett a szerződésben meghatározott időponttól életközösségük időtartama alatt a vagyoni viszonyaikra alkalmazni kell. Nem könnyű erről beszélni akkor, amikor, még minden rendben van a felek között, viszont a későbbi problémáknak sokszor így elébe lehet menni.


★ ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT, ÉS HA TETSZETT OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! ❤


HOZZÁSZÓLÁSOK

Életmód
2019. 03. 02.
Kemény vagy puha, és egyáltalán: hová kerüljön.
Egyéb
2019. 10. 25.
Biztosan volt már ilyen élményed, csak nem értetted...
Életmód
2020. 07. 03.
Ezt tehetjük a súlyos következmények elkerülésére.